Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2010 - ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΝΟΗΣΙΣ24-9-2010

AstroParty στο ΝΟΗΣΙΣ
Το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ διοργανώνει και φέτος το AstroParty, συμμετέχοντας στις Πανευρωπαϊκές εκδηλώσεις της «Βραδιάς Ερευνητών 2010», την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010. 

Η πρωτοβουλία αυτή της ευρωπαϊκής ένωσης έχει σκοπό να προβάλλει το ρόλο του ερευνητή στην κοινωνία, καθώς και το επιστημονικό και κοινωνικό έργο που επιτελεί, με έμφαση στην ανθρώπινη πλευρά του, δείχνοντας ότι ο ερευνητής είναι «κάποιος σαν και εμάς». 

Επιπλέον, το AstroParty του ΝΟΗΣΙΣ δίνει στο ευρύ κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει ένα χώρο άτυπης εκπαίδευσης, όπως ένα Κέντρο Επιστημών, σε ένα ευχάριστο και διασκεδαστικό περιβάλλον. 

Στο πρόγραμμα της εκδήλωσης θα συμπεριλαμβάνονται τόσο εκπαιδευτικές όσο και ψυχαγωγικές δραστηριότητες: 
- Επίσκεψη στο Μουσείο Τεχνολογίας 
- Προβολές στο Πλανητάριο και το Κοσμοθέατρο 
- Έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Αιολική Ενέργεια», του βραβευμένου σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό Μ. Κωνσταντινίδη 
- Παρατήρηση νυκτερινού ουρανού με τηλεσκόπια του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης 
- Απλά πειράματα φυσικής και διαδραστικά εκπαιδευτικά παιχνίδια, με τη συμμετοχή των Physics Partizani του ΑΠΘ 
- Παιχνίδια «Λευκές Μπάλες» και «Aνθρωποι» που εντάσσουν τον παίκτη σε ένα ζωντανό τρισδιάστατο περιβάλλον που μεταβάλλεται, με τη συμμετοχή της Part 1 
- Έναρξη προβολής της ταινίας «Η Γη είναι το σπίτι μας» στο Πλανητάριο, με την υποστήριξη της Vodafone 
- Παρουσίαση του πρώτου περιβαλλοντικού παιχνιδιού Planetbook που δημιούργησε το Κ.Ε.Α.Ν., σε συνεργασία με τη Vodafone 
- Ενημέρωση για θέματα σχετικά με το περιβάλλον στο διαδραστικό Green InfoPoint 
- Στατική έκθεση αερομοντελισμού και πτήσεις μικρών τηλεκατευθυνόμενων ελικοπτέρων, από την Ελληνική Αεραθλητική Ομοσπονδία. 
- Συναυλία των Dr Funk στις 21:00. 

Είσοδος ελεύθερη από τις 16:00. 

26-92010
http://www.tmth.edu.gr/

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ - Ερασιτεχνική Αστρονομία


Η κοινότητα των ερασιτεχνών στην υπηρεσία της Επιστήμης. 
Γνωριμία με την Ερασιτεχνική Αστρονομία- Γνωστά και άγνωστα πρόσωπά της. 

Συνεχίζεται και φέτος ο κύκλος εκδηλώσεων με τίτλο «Τα Πρόσωπα της Επιστήμης», που πραγματοποιείται από το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ, σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών – Παράρτημα Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας. 

Η θεματολογία των εκδηλώσεων αυτών αφορά στους ανθρώπους που άνοιξαν νέους δρόμους στις επιστήμες, στη ζωή τους και στις άγνωστες πτυχές της προσωπικότητάς τους, σε ζητήματα φιλοσοφίας, δεοντολογίας, ηθικής, διδακτικής και γνωσιολογίας των επιστημών, καθώς και σε πρόσωπα της επιστήμης, που δραστηριοποιούνται στον παρόντα χρόνο, αναδεικνύοντας τη συμβολή τους στη διάδοσή της. 

Η πρώτη εκδήλωση της φετινής χρονιάς πραγματοποιείται την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010, στις 11.00 το πρωί, με θέμα «Η κοινότητα των ερασιτεχνών στην υπηρεσία της Επιστήμης: Γνωριμία με την Ερασιτεχνική Αστρονομία- Γνωστά και άγνωστα πρόσωπά της» και ομιλητή τον Αντώνη Ίτσιο, Οικονομολόγο, Πρόεδρο του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης. 

Τι κοινό μπορεί να έχουν άνθρωποι διαφορετικής καταγωγής, ανατροφής, μόρφωσης και επαγγέλματος που έζησαν μακριά ο ένας από τον άλλο και μάλιστα σε διαφορετικές εποχές; 

Η αγάπη για την επιστήμη είναι η απάντηση και, στην περίπτωσή μας, η αγάπη για την Αστρονομία, με την οποία οι ερασιτέχνες θρέφουν την επιθυμία για αναζήτηση νέας γνώσης και συνεισφέρουν στην απόκτηση και διάδοσή της. 

Οι Clyde Tombaugh, William και Caroline Herschel, Ευγένιος Αντωνιάδης αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων ανθρώπων της ερασιτεχνικής κοινότητας. 


Διοργάνωση 
Ένωση Ελλήνων Φυσικών – Παράρτημα Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας 

Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ 
6ο χμ Θεσσαλονίκης – Θέρμης 
τηλέφωνο: 2310 483000 Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.