ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Με... θηλιά στο λαιμό τους θα παρελάσουν οι μαθητές Ασβεστοχωρίου και Χορτιάτη

Διαμαρτυρία για τις ελλέιψεις στη σχολική στέγη
Με μια θηλιά κρεμασμένη στο λαιμό τους θα παρελάσουν την 25η Μαρτίου οι μαθητές όλων των βαθμίδων των σχολείων του Ασβεστοχωρίου και του Χορτιάτη Θεσσαλονίκης. Στο πλάι τους, επίσης με θηλιά στο λαιμό, θα βρίσκονται και οι γονείς τους.
Με τον τρόπο αυτό ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Χορτιάτη, δήμος τον οποίο ανήκει και το δημοτικό διαμέρισμα Ασβεστοχωρίου, θέλει να διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση της σχολικής στέγης στο δήμο Χορτιάτη και τη συνεχιζόμενη, όπως επισημαίνουν, υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας, που σφίγγει σα θηλιά το λαιμό των μαθητών και εκπαιδευτικών.
«Γνωστά τα μαγαζιά, τα κοντέινερ, τα προκάτ, οι γυψοσανίδες και τα υπεράριθμα τμήματα, γνωστή η έλλειψη αιθουσών, γυμναστηρίων, εργαστηρίων, ελεύθερων χώρων και εκπαιδευτικού υλικού, γνωστή η καθυστέρηση στην αποπεράτωση των νέων σχολείων, γνωστή και η έλλειψη σχεδιασμού νέων σχολικών μονάδων», υπογραμμίζουν στην ανακοίνωσή τους τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

------------------------------------------------------


ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ  ΔΗΜΟΥ ΧΟΡΤΙΑΤΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
προς: -Δ.Σ.Συλλόγων γονέων των σχολείων του Δήμου Χορτιάτη
κοινοποίηση:-Διευθηντές σχολείων
                                                                            -Ομοσπονδία Γονέων
                                                       -Μαθητικά Συμβούλια

Αγαπητοί συνάδελφοι
 Το διοικητικό Συμβουλίου της Ένωσης αποφάσισε κατά τη διάρκεια των μαθητικών παρελάσεων που θα λάβουν χώρα στον Δήμο μας για τον εορτασμό της Εθνικής επετείου (μετά από συνεργασία σας ,με τους συλλόγους διδασκόντων) , οι μαθητές όλων των βαθμίδων του Δήμου Χορτιάτη να παρελάσουν φορώντας μια κόκκινη κορδέλα σε σχήμα θηλιάς στο στήθος (πιασμένη με καρφίτσα ή παραμάνα ).
Στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για την υποβάθμιση της Δημόσιας παιδείας και ειδικότερα για την κατάσταση της σχολικής στέγης στον Δήμο μας .
Παράλληλα να μοιραστούν ανακοινώσεις στους παρευρισκόμενους που θα ενημερώνουν για  τους λόγους της διαμαρτυρίας αυτής ,καθώς επίσης και κορδέλες για όποιον επιθυμεί να συμμετέχει-συμπαρασταθεί

Ασβεστοχώρι 18/03/2010
ΤΟ Δ.Σ.


---------------------------------------------------------------


    ΔΕΣΜΑ    ΣΤΗΝ    ΠΑΙΔΕΙΑ
Η κατάσταση της σχολικής στέγης στο Δήμο μας και η συνεχιζόμενη υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας είναι η Θηλιά που σφίγγει το λαιμό των μαθητών και εκπαιδευτικών .
Γνωστά τα μαγαζιά , τα κοντέινερ , τα προκάτ , οι γυψοσανίδες και τα υπεράριθμα τμήματα , γνωστή η έλλειψη αιθουσών , γυμναστηρίων , εργαστηρίων , ελεύθερων χώρων και εκπαιδευτικού υλικού , γνωστή η καθυστέρηση στην αποπεράτωση των νέων σχολείων, γνωστή και η έλλειψη σχεδιασμού νέων σχολικών μονάδων ,
γνωστές και οι δεσμεύσεις , γνωστές και οι υποσχέσεις.
Αποφασισμένοι λοιπόν οι γονείς , κρεμάμε τη θηλιά στο στήθος των παιδιών μας διαμαρτυρόμενοι για πολλοστή φορά.
 Ενώ οι αξιοπρεπείς σχολικές υποδομές θα έπρεπε να είναι δεδομένες και αυτονόητες, είναι ο λόγος που μαθητές , γονείς και δάσκαλοι βρίσκονται στον δρόμο διαμαρτυρόμενοι.
Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας “κρεμάσει”                                     
Οι φωνές των παιδιών είναι πιο δυνατές από οποιουδήποτε υπεύθυνου ή μη και πρέπει να φτάσουν στα κατάλληλα αυτιά .
Ας κάνουμε λοιπόν τις επιλογές μας χωρίς να δεχόμαστε τη μοίρα μας
« το οφείλουμε στα παιδιά μας »
Σύλλογοι & Ένωση Γονέων Δήμου Χορτιάτη

-------------------------------------------
ΠΕΜΠΤΗ 28-1-201

ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 28-1-2010


Αλλού τα τείχη γκρεμίζονται...στο Ασβεστοχώρι όμως κτίζονται νέα. Με τούβλα την αδιαφορία, την κοροϊδία, τον εμπαιγμό των γονιών και των παιδιών. “Νέο σχολείο στον Δήμο Χορτιάτη” αποτελεί πλέον το νέο πιο σύντομο ανέκδοτο. Το λένε σίγουρα οι ιθύνοντες μεταξύ τους και γελάνε μαζί μας.

Τους προηγούμενους μήνες όσο δημιουργούσαμε μια συνεχή αναστάτωση με τις κινητοποιήσεις μας κι ο αγαπητός μας Δήμαρχος έβλεπε μπροστά του τις εκλογές έτρεχε να δηλώσει ότι θα ικανοποιήσει όλα μας τα αιτήματα. Μόνο θάλασσα δεν υποσχέθηκε να μας φέρει στο Ασβεστοχώρι. Άλλωστε οι υποσχέσεις δεν κοστίζουν και τίποτα. Ίσα - ίσα καταλαγιάζουν έστω προσωρινά τις διαμαρτυρίες και ροκανίζουνε το χρόνο. Και φθάσαμε σήμερα να είμαστε από εκεί που αρχίσαμε. Μη ξεχνάμε ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει και το θέμα του νέου Καποδίστρια οπότε ο Δήμαρχός μας δεν ξέρει ακόμη αν έχει νόημα να μοιράσει νέες υποσχέσεις.


Στη χώρα που ζούμε ακόμη και σήμερα εν έτη 2010 το αν θα έχουν σχολεία τα παιδιά μας, το αν θα έχουν πρόσβαση και ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση με τις βασικές και θεμελιώδεις προδιαγραφές εξαρτάται από το πόσο οι άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν προσωπική ευαισθησία, ικανότητα και διάθεση να ασχοληθούν σοβαρά με το παρόν και το μέλλον των παιδιών μας.

Κι ενώ από αυτά υπάρχει έλλειψη υπάρχει περίσσια υποκρισία.

Ακούμε τις δηλώσεις του αντινομάρχη παιδείας “οι γονείς έχουν δίκιο” και του Δημάρχου μας να “συμπαραστέκεται στα δίκαια αιτήματά μας κι αν διαπιστώσει ότι δεν υλοποιούνται τα αιτήματά μας θα προχωρήσει σε δυναμικές κοινητοποιήσεις στο άμεσο μέλλον” και αισθανόμαστε να υπάρχει ένα χαρτί στην πλάτη μας που γράφει πάνω “Κορόιδα!” και με μικρά γράμματα από κάτω “και τι έγινε; στο τέλος θα μας ψηφίσετε πάλι”.
\------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ 27-1-2010

Κινητοποίηση – αποκλεισμός του δημαρχείου Χορτιάτη

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ
Αγαπητά μας παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικοί,
Η Ένωση και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του Δ. Χορτιάτη
ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ
· Τη μεγάλη έλλειψη Σχολικών κτηρίων στο Δήμο μας
· Τις απαράδεκτες καθυστερήσεις αποπεράτωσης των Λυκείων ΦΙΛΥΡΟΥ- ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙΟΥ και ανέγερσης των Δημοτικών ΕΞΟΧΗΣ –ΦΙΛΥΡΟΥ- ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙΟΥ
· Τον εξαναγκασμό των παιδιών μας να φοιτούν σε ακατάλληλα σχολεία με αίθουσες κλουβιά, χωρισμένες με γυψοσανίδες, σε ενοικιαζόμενα μαγαζιά και αίθουσες ΠΡΟΚΑΤ και ΚΙΒUS.
Στις 21 Δεκεμβρίου 2009 για άλλη μια φορά γίναμε όλοι μάρτυρες της αδυναμίας του Δημάρχου κ. Μ. ΓΕΡΑΝΗ να δώσει ουσιαστικές λύσεις στο πρόβλημα της Σχολικής Στέγης. Αντιθέτως μας ανακοίνωσε ως επίτευγμα τη τοποθέτηση αιθουσών ΠΡΟΚΑΤ και ΚΙΒUS σε Φίλυρο και Χορτιάτη, την οποία θεωρούμε ως έσχατη λύση.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ, την άμεση ανέγερση νέων και σύγχρονων Σχολικών μονάδων. Αγωνιζόμαστε για να φοιτούν τα παιδιά μας σε σύγχρονα και ασφαλή σχολεία.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΚΑΛΟΥΜΕ
λοιπόν, όλους τους πολίτες του Δήμου, τους γονείς τους εκπαιδευτικούς και τα 15μελή συμβούλια σε
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ – ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΧΟΡΤΙΑΤΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010 στις 08:30π.μ.
ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΠΕΜΠΤΗ 26-11-09

Κοινητοποίηση στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης

Την 26-11-09 μαζευτήκαμε μπροστά στη Νομαρχία γονείς και παιδιά από 19 σχολεία του Δήμου Χορτιάτη. Στήσαμε 4 σκηνές μία για κάθε Δημοτικό διαμέρισμα δηλώνοντας την άθλια κατάσταση που επικρατεί στο Δήμο μας με τη σχολική στέγη. Αναρτήσαμε πανό, φωνάξαμε συνθήματα και κλείσαμε συμβολικά για λίγα λεπτά τη λεωφόρο Βασ.Όλγας μπροστά από τη Νομαρχία.
Στο τέλος καταθέσαμε το παρακάτω ψήφισμα στον Νομάρχη Θεσσαλονίκης

ΨΗΦΙΣΜΑ

Εμείς οι γονείς και οι κηδεμόνες του Δήμου Χορτιάτη Δεν ανεχόμαστε άλλο
τα παιδιά μας να κάνουν μάθημα
σε μαγαζιά,
σε αίθουσες «κλουβιά»,
σε αίθουσες χωρισμένες με γυψοσανίδα,
παρέα με τους καυστήρες και τις αναθυμιάσεις τους
σε προκατασκευασμένες αίθουσες ή kubus
σε πολυπληθή τμήματα
να «παίζουν» σε μικρές αυλές
να ελπίζουν σε ένα καλύτερο μέλλον και να ζουν σ’ αυτό το παρόν


ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
-Έργα και όχι υποσχέσεις
-Την άμεση κατασκευή 8 (οκτώ) τουλάχιστον νέων σχολικών
διδακτηρίων με δημόσια δαπάνη και την αποπεράτωση των
σταματημένων σχολείων στο Δήμο μας.
-Την άμεση επιδιόρθωση παλαιών κτηρίων , τον εξοπλισμό και την κάλυψη της υλικοτεχνικής υποδομής.
-Κάλυψη με μόνιμους εκπαιδευτικούς των κενών θέσεων.
-Αλλαγή της εγκυκλίου που αφήνει τα προνήπια εκτός νηπιαγωγείου.
-Άμεση πρόσληψη μόνιμων τραπεζοκόμων, σχολικών φυλάκων, καθαριστριών και συνοδών σχολικών λεωφορείων.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ
Όποιον ευθύνεται για την άθλια κατάσταση της σχολικής στέγης που μεταξύ άλλων οδηγεί τα παιδιά μας σε ιδιωτικά σχολεία
ειδικότερα
Τις κυβερνήσεις που υποχρηματοδοτούν την παιδεία
Το Νομάρχη που παραμελεί επιδεικτικά τα σχολεία του Δήμου μας
Το Δήμαρχο που μας εμπαίζει με την αναβλητικότητα και τις υποσχέσεις του

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

ΤA Δ/Σ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------


ΚΥΡΙΑΚΗ 22-11-09

Διαμαρτυρία γονέων και μαθητών Δημοτικού Σχολείου Εξοχής του Δήμου Χορτιάτη

Με μια κορδέλα οι μαθητές και οι γονείς του δημοτικού σχολείου Εξοχής, του Δήμου Χορτιάτη συνέδεσαν, την Κυριακή, το σχολείο τους με το οικόπεδο όπου αναμένουν να κατασκευαστεί το νέο σχολικό κτίριο. Με τη συμβολική αυτή κίνηση, την οποία στηρίζουν σχολεία όλων των βαθμίδων του Δήμου, εκφράζεται η διαμαρτυρία για το πρόβλημα σχολικής στέγης που αντιμετωπίζει η περιοχή.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, το υπάρχον κτίριο έχει χτιστεί το 1950 και δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες. Οι μαθητές αναγκάζονται να κάνουν μάθημα σε αίθουσες των 6 τμ έως 20 τμ, ενώ σε ορισμένες τάξεις γίνεται συνδιδασκαλία. Υπάρχουν αίθουσες που φιλοξενούν 8 μαθητές και αν έρθει 9ος δεν χωράει.
Συμπαραστεκόμαστε στους συνδημότες μας. Τα προβλήματα της σχολικής στέγης στον Δήμο μας είναι τεράστια και αγγίζουν όλα τα δημοτικά διαμερίσματα. Και δυστυχώς η αντιμετώπιση από τους αρμόδιους είναι κοινή. Να ροκανίζουνε τον χρόνο.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------ΔΕΥΤΕΡΑ 16-112009

Ευτυχώς που υπάρχει και η τελευταία στιγμή, αλλιώς τίποτα δεν θα γινόταν!

Κι ευτυχώς (ή μήπως δυστυχώς;) που η τελευταία στιγμή στην προκειμένη περίπτωση είναι και προεκλογική.
Είναι γεγονός πάντως πως αν διεκδικείς κάτι, είναι καλύτερα να κάνεις λίγο θόρυβο. Αν και στη χώρα μας όσο ποιο πολύ δίκαιο είναι αυτό που διεκδικείς τόσο πιο πολύ θόρυβο πρέπει να κάνεις.
Μετά από την τελευταία διαμαρτυρία 14 σχολείων του Δήμου Χορτιάτη με κλείσιμο του Δημαρχείου και το στήσιμο υπαίθριου σχολείου στο δρόμο, επιτέλους είδαμε ανταπόκριση από τον Δήμαρχό μας. Δείτε video http://www.youtube.com/watch?v=yVQMSh7aULg

Ξαφνικά εκεί που δεν μπορούσε να βρεθεί άλλο οικόπεδο - για ανέγερση 2ου Δημοτικού Σχολείου Ασβεστοχωρίου - από το 5Χ5, εμβαδού 600 τ.μ., βρέθηκε οικόπεδο στην περιοχή Μπουλουβάνια 10 στρεμμάτων!!

Ο Δήμαρχό μας δεσμεύτηκε, παρουσία όλων, ότι ξεκινά τις διαδικασίες αξιοποίησης του οικοπέδου άμεσα. Το «άμεσα» είναι βέβαια πολύ σχετικό. Η διαδικασία συλλογής όλων των εγγράφων από τις σχετικές υπηρεσίες και στη συνέχεια να γίνει το τοπικό ρυμοτομικό μπορεί να διαρκέσει ένα έτος. Ακολουθεί η μελέτη, χρηματοδότηση και η ανέγερση του κτιρίου.
Εν το μεταξύ τη σχολική χρονιά 2010-2011 ένα τμήμα του 2ου Δημοτικού Σχολείου θα είναι χωρίς αίθουσα. Δεν υπάρχει ούτε υπήρξε ποτέ καμία πρόβλεψη γι’ αυτό παρότι ήταν εμφανές εδώ και 2 χρόνια τουλάχιστον. Και το χειρότερο δεν υπάρχει καμιά λύση που να μπορεί να υλοποιηθεί μέσα σε 10 μήνες.

Η δεύτερη δέσμευση του Δημάρχου μας είναι να πραγματοποιηθεί πανδημοτική διαμαρτυρία στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης. Θα συμμετέχουν ο Δήμος και οι Σύλλογοι Γονέων των σχολείων του Δήμου. Η διαμαρτυρία θα αφορά την αδικαιολόγητη καθυστέρηση των διαδικασιών για την ανέγερση του Δημοτικού Σχολείου Εξοχής, την εκκίνηση των εργασιών για την αποπεράτωση του σχολικού κτιρίου Γυμνασίου Ασβεστοχωρίου στη θέση Μπουλουβάνια που έχουν σταματήσει εδώ και 1,5 χρόνο, την άμεση την ανάγκη για τη σχολική χρονιά 2010-2011 τοποθέτησης προκατασκευασμένων αιθουσών βαρέως τύπου στο Δημοτικό και Γυμνάσιο Χορτιάτη και τέλος επιτάχυνση των διαδικασιών για την ανέγερση Λυκείου στο Φίλυρο.

Τέλος ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε να συναποφασιστεί (Δήμος, Γονείς και Δάσκαλοι) η χρήση του κτίσματος (αν καταφέρει να κατασκευαστεί ποτέ) στον χώρο του 5Χ5 στο Ασβεστοχώρι (Κλειστό γυμναστήριο, αίθουσα εκδηλώσεων, βιβλιοθήκη κλπ)

Είμαστε αισιόδοξοι και καλόπιστοι. Περιμένουμε να δούμε να κινείται ο Δήμος μας δυναμικά, γρήγορα και αποτελεσματικά. Ελπίζουμε να μην επαληθευθεί ακόμη μια φορά η ρήση: «Όταν οι πολιτικοί παραβαίνουν μια υπόσχεση που σου έδωσαν, σου δίνουν μια άλλη, εξίσου καλή» γιατί πλέον δεν θα υπάρχει περίοδος χάριτος ούτε μιας ημέρας.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ & ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙΟΥ
Χρόνια τώρα η φωνή μας χάνεται στα γραφεία των υπευθύνων, στις χρονοβόρες διαδικασίες που υπάρχουν μόνο και μόνο για να σταματούν κάθε προσπάθεια για βελτίωση των συνθηκών της φοίτησης των παιδιών μας. Φθάνουμε στο σημείο να κατεβαίνουμε σε αγώνες για να διεκδικούμε το αυτονόητο: ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ.
Ποια είναι η υπάρχουσα κατάσταση:
Αυτή τη στιγμή στο Ασβεστοχώρι λειτουργούν στον ίδιο χώρο 2 δημοτικά σχολεία. Τα παιδιά εδώ και 10 χρόνια κάνουν μάθημα σε νοικιασμένα καταστήματα και σε προκάτ αίθουσες στο χώρο του πάρκου. Για να στεγαστεί το εργαστήριο των Η/Υ χωρίστηκε το μοναδικό γραφείο των δασκάλων του σχολείου. Για τάξη υποδοχής χρησιμοποιείται μια αποθήκη. Υπόγειος χώρος, όπου το ύψος του δεν ξεπερνά τα 2 μέτρα, διαμορφώθηκε ως τραπεζαρία για τις ανάγκες του ολοήμερου. Για εργαστήριο φυσικής και χημείας δεν γενάτε λόγος. Δεν υπάρχει στεγασμένος χώρος για άθληση τους μήνες του χειμώνα και με τις συνθήκες που επικρατούν στο Ασβεστοχώρι το μάθημα της γυμναστικής τις περισσότερες φορές χάνεται. Ο προαύλιος χώρος γεμίζει στα διαλείμματα με 400 παιδιά τα οποία ασφυκτιούν. Κλείνοντας ο δρόμος – λίγους μήνες πριν- μπροστά από το σχολείο έδωσε μια μικρή μόνο ανάσα στα στοιβαγμένα παιδιά. Και κάθε χρόνο ο αριθμός των μαθητών αυξάνει φθάνοντας πλέον η κατάσταση σε αδιέξοδο. Ο κίνδυνος να λειτουργήσει το σχολείο σε διπλοβάρδια, γυρνώντας μας πίσω αρκετές δεκαετίες , σταματώντας την λειτουργία του ολοήμερου, και αναστατώνοντας σοβαρότατα την ζωή 400 και πλέων οικογενειών είναι πλέον ορατός.
Όσο για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση τα πράγματα είναι στην ίδια κατάσταση.
Τον Σεπτέμβριο του 2007 ξεκίνησε η ανέγερση σχολικού κτιρίου για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ήταν όλοι παρόντες στα εγκαίνια της θεμελίωσης προσπαθώντας να αποσπάσει ο καθένας για την πάρτη του τους επαίνους για την προσφορά του στην κοινωνία του Ασβεστοχωρίου, ανακοινώνοντας πανηγυρικά ότι το νέο σχολείο θα λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο του 2009. Από το καλοκαίρι του 2008 το κτίριο παραμένει εγκαταλελειμμένο στα μπετά.
Κι επειδή στη χώρα μας δεν μας παρέχεται τίποτα χωρίς αγώνες, ούτε καν οι βασικές παροχές ενός κράτους στους πολίτες του, κατεβήκαμε για άλλη μια φορά σε κινητοποιήσεις.
Στην πρώτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας - Τρίτη 26 Μαίου - κλείσαμε συμβολικά για λίγη ώρα τον κεντρικό δρόμο του Ασβεστοχωρίου. Τα παιδιά με συνθήματα που γράψανε το ίδια κατέβηκαν να διαμαρτυρηθούν για το δικαίωμά τους να φοιτούν σε σχολείο και όχι σε μαγαζιά...
Την Τρίτη 2 Ιουνίου ο κεντρικός δρόμος του Ασβεστοχωρίου έκλεισε μπροστά στο δημαρχείο και μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί φωνάξαμε για ακόμη μια φορά «ΘΕΛΟΥΜΕ ΣΧΟΛΕΙΑ». Στη συνέχεια έγινε πορεία που κατέληξε στο δημοτικό σχολείο.
Την επόμενη ημέρα η Δημοτική Αρχή έσπευσε να κατεβάσει τα 15 πανό που είχαμε αναρτήσει γιατί όπως μας είπαν δεν ήταν πλέον επίκαιρα!!!!
Την Κυριακή των Εκλογών κάναμε ακόμη μια προσπάθεια στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών μας για να ενημερώσουμε τους δημότες μας για την κατάσταση που επικρατεί στη σχολική στέγη στον Δήμο μας. Παράλληλα ζητήσαμε και την έμπρακτη συμπαράστασή τους με τη συλλογή υπογραφών όσων στηρίζουν τον αγώνα μας. Συλλέξαμε 1500 υπογραφές που μας έδωσαν κουράγιο για να συνεχίσουμε.
Δεν μπορούμε όμως να μη σταθούμε εδώ στη στάση Δημοτικού Συμβούλου του Δήμου μας. Όλη την ημέρα των εκλογών στεκόταν απέναντί μας και άρπαζε, στην κυριολεξία, τους δημότες που περνούσαν και τους έλεγε με συνωμοτικό ύφος να μη βάλουν την υπογραφή τους για τη δημιουργία νέου σχολείου γιατί θα είναι αντίθετοι προς τον Δήμαρχο. Θέλαμε να πιστεύουμε ότι η ενέργεια αυτή οφειλόταν στον υπερβάλλοντα ζήλο υποστήριξης και δουλοπρέπειας του συγκεκριμένου δημοτικού συμβούλου προς τον Δήμαρχο και δεν υπήρξε γνώση και συναίνεση του Δημάρχου για μια τέτοια ενέργεια. Όμως ο Δήμαρχός μας αντί στη συνέχεια να καταδικάσει μια τέτοια ενέργεια αναφέρει «...τα εύκολα συμπεράσματα ενίοτε είναι ανεύθυνα. Ουδείς εμπόδισε τη διαδικασία συλλογής υπογραφών διαμαρτυρίας, απλώς υπήρξε διαφωνία στο χρόνο και τον τόπο.» Με λίγα λόγια μας χαρακτηρίζει όχι μόνο κουφούς, τυφλούς και αφελείς αλλά και ανεύθυνους!!!
Συναντηθήκαμε με τον κ. Δ. Ψωμιάδη παρουσία του Δημάρχου μας και αφού πειστήκαμε ότι για όλα φταίνε οι άλλοι (οι υπάλληλοι της νομαρχίας που κάνουν απεργίες , η εκκλησία που δεν παραχωρεί τα οικόπεδα της και οι εργολάβοι που από πίκα ή επειδή δεν έχουν τι να κάνουν υποβάλουν ενστάσεις και φυσικά το γνωστό κράτος των Αθηνών που δεν δίνει χρήματα) πήραμε τις δεσμεύσεις που περιμέναμε , και παρόλα τα εμπόδια τα παιδιά μας δεν θα μείνουν στο δρόμο γι αυτό και η Νομαρχία έχει ήδη προνοήσει και παρήγγειλε isobox (Κοντέινερ). Κ. Δήμαρχε μήπως, (την στιγμή που ήσασταν παρών) θα έπρεπε να πάρετε σαφή θέση ώστε να γνωρίζουμε αν είστε σύμφωνος στην λύση του κοντέινερ; Γιατί η σιωπή σας την στιγμή εκείνη μόνο ύποπτη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.
Ποια είναι τα σχέδια του Δημάρχου μας:
Μετά από δική μας πίεση μας έγινε συνάντηση στις 5/6/09 με τον Δήμαρχο και τους Δημοτικούς Συμβούλους με αποκλειστικό θέμα τη σχολική στέγη, όπου μάθαμε επιτέλους ποια είναι η αλήθεια για τα σχολεία στο Ασβεστοχώρι: Μάθαμε ότι η αλήθεια είναι ότι όσοι αντιδρούμε για την απαράδεκτη κατάσταση των σχολείων μας και τολμούμε να ενοχλήσουμε τη Δημοτική αρχή είμαστε από κακόπιστοι έως υποκινούμενοι. Οι καλόπιστοι φαίνεται ότι κατανοούν ότι χρειάζονται 10 χρόνια σχεδιασμού, «σοβαρού σχεδιασμού, ώστε να λυθεί μια και καλή το θέμα της σχολικής στέγης». Μάθαμε ότι τα πράγματα είναι σε πολύ καλή κατεύθυνση και πολύ αισιόδοξα για το μέλλον. Επιγραμματικά:
• Η αυλή του σχολείου μας είναι πλέον υπέρ αρκετή.
• Οι αίθουσες αρκούν για ακόμη μια χρονιά, με την προϋπόθεση ότι θα έρθουν στην πρώτη Δημοτικού μόνο τα 62 παιδιά που φοιτούν στο δημόσιο Νηπιαγωγείο του Ασβεστοχωρίου. (Οι υπόλοιποι ας βρουν αλλού να στείλουν τα παιδιά τους).
• Την επόμενη χρονιά (Σεπτέμβριος 2010) θα είναι έτοιμο το σχολείο για τη δευτεροβάθμια στα «Μπουλουβάνια», το κτίριο που θα στεγάσει το 2ο Δημοτικό θα βαίνει προς ολοκλήρωση, θα δημοπρατηθεί το Νηπιαγωγείο στη θέση Ηρώο και θα ξεκινήσει η εργολαβία για νέο Λύκειο στην Αγία Παρασκευή.
Το 2010 θα είναι η τυχερή μας χρονιά!
Μας συγχωρείτε που δεν χειροκροτούμε τον Δήμαρχο, όπως μας παραπονέθηκε στη συνάντησή μας. Λυπούμαστε, αλλά όταν έχει να κάνει με τα παιδιά μας δεν νοιώθουμε ευγνώμονες όταν μας ρίχνουν ένα κομμάτι ψωμί για να ξεγελάσουνε την πείνα μας.
Η αλήθεια για την ανέγερση κτιρίου που θα στεγάσει το 2ο Δημοτικό στη θέση 5Χ5 βρίσκεται στα γραφεία του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων. Για την ακρίβεια στο καλάθι των αχρήστων του Οργανισμού. Κι ένας ανίδεος από θέματα σχολικής στέγης, βλέποντας τη μελέτη που κατατέθηκε από τον Δήμο μας, θα αντιλαμβανόταν το αστείο του πράγματος. Η μελέτη περιλαμβάνει 3όροφο κτίσμα χωρίς καθόλου αυλή. Κι από εδώ και μετά σταματά η κοινή λογική και μπαίνουμε στην επιστημονική φαντασία. Τα παιδιά για να αυλίζονται θα πρέπει να ανεβαίνουν στον 2ο όροφο και από εκεί με αερογέφυρες θα πηγαίνουν στην υπάρχουσα αυλή του Δημοτικού μας Σχολείου, έτσι από τα 20 λεπτά του διαλείμματος τα περισσότερα θα χάνονται άσκοπα. Φανταστείτε τι θα γίνει σε περίπτωση εκκένωσης του σχολείου λόγω έκτακτης ανάγκης!!! Και τα προβλήματα δεν τελειώνουν εδώ. Για να κτιστεί αυτό το σχολείο πρέπει να μεταστεγαστεί το νηπιαγωγείο, που ήδη υπάρχει στο 5Χ5, στο χώρο του Ηρώου, που όλοι γνωρίζετε ότι είναι ανέφικτο καθότι υπάρχει ασάφεια ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Για να μην αναφέρουμε το θέμα του ρέματος όμβριων που περνά μπροστά από το εν λόγω οικόπεδο... Έτσι καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η Δημοτική Αρχή από τη μια πλευρά είναι σε λάθος κατεύθυνση και εμμένει σε ανέφικτες λύσεις, και από την άλλη ότι η όποια πίεση ασκεί στη Νομαρχία και στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων δεν έχει αποτέλεσμα.
Η υπόθεση της παιδείας και της μόρφωσης των παιδιών μας είναι πολύ σοβαρό θέμα για να κάνουμε εκπτώσεις. Θέλουμε και απαιτούμε σχολικά κτίρια με σύγχρονες προδιαγραφές. Με τις προτεινόμενες λύσεις της Δημοτικής Αρχής απλώς χάνεται πολύτιμος χρόνος. Μία είναι η λύση: ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΤΩΡΑ!!!!
Γι’ αυτό και θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Περιμένουμε και ελπίζουμε στις κινητοποιήσεις μας να είναι παρόντες όλοι οι γονείς, εκπαιδευτικοί, πολίτες και φορείς του Δήμου Χορτιάτη.
Ενημερωθείτε στο internet: http://dhmotikoasvestohori.blogspot.com
Ερώτηση προς τον δήμαρχο
Στις αρχές Ιουλίου πραγματοποιήθηκε Νομαρχιακό Συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα συζήτησης το πρόβλημα της σχολική στέγη του Νομού Θεσσαλονίκης.
Παρευρέθησαν ζήτησαν και πήραν τον λόγο βουλευτές, οι περισσότεροι Δήμαρχοι του νομού αυτοπροσώπως και εκπρόσωποι φορέων.
Εσείς κύριε Δήμαρχε Χορτιάτη που ήσασταν; μήπως τα σοβαρότατα προβλήματα στέγης που ταλανίζουν τα 14 από τα 16 σχολεία του Δήμου μας τα έχετε λύσει και δεν προλάβατε να μας ενημερώσετε...
Ευτυχώς όμως κάποιοι ήταν εκεί και φρόντισαν να ακουστούν και όχι μόνο, κλείνοντας την εισήγηση μας καταθέσαμε στον πρόεδρο του νομαρχιακού συμβουλίου 1500 υπογραφές με ονοματεπώνυμα συνδημοτών μας που διαμαρτύρονται για την κατάσταση της σχολικής στέγης απαντώντας και στον νομάρχη κ Ψωμιάδη που στο άνοιγμα της συνεδρίασης έβγαλε το εξής εξαιρετικό συμπέρασμα: τη σχολική χρονιά 2008 – 2009 είχαμε πολύ λίγες διαμαρτυρίες γονέων, άρα, η νομαρχία κάνει καλά την δουλειά της.