ΦΟΡΕΙΣ -ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Στη στήλη αυτή θα  προβάλλονται Εξέχοντα Πρόσωπα  – Φορείς – δράσεις –  πρωτοβουλίες - έργα – άρθρα και θέματα, άξια να προβληθούν, να επαινεθούν  και να προβληματίσουν, ώστε να προσφέρουν τα μέγιστα στην κοινωνία και στον τόπο μας.
Παρουσιάσεις: - 13
 -.
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΗΧΑΝΗ
Θεατρική Ομάδα "Μηχανή"
"Drama Group "http://www.dg-machina.com/
Picture
Η Θεατρική Ομάδα Ασβεστοχωρίου “ΜΗΧΑΝΗ” ιδρύθηκε το 1986 από τη Λίλια Λύτρα , με την οικονομική στήριξη και της Κοινότητας Ασβεστοχωρίου . Τα μέλη της ομάδας ήταν μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Ασβεστοχωρίου .Από το 2003 λειτουργεί ως Θεατρική Ομάδα Ενηλίκων του Δήμου Χορτιάτη . Σήμερα αριθμεί 24 ενεργά μέλη-ηθοποιούς . Σκηνοθετεί η Λίλια Λύτρα και συνεργάζονται στα σκηνικά και κουστούμια η Σύνθια Γεροθανασίου , στη μουσική ο Παντελής Τερεζάκης, η Λίλα-Μυρτώ Μανώλα κ.ά.
Picture


Έχει παρουσιάσει τα έργα:• "Βατραχομυομαχία" Αγνώστου Ποιητή (1987)• "Η Γκόλφω" του Σπ. Περεσιάδου (1988)• "Το Ημερολόγιο μιας Χήρας" του Μποστ. (1989)• "Τίμων" του Λουκιανού (1994)• "Η Κόρη του Παντοπώλου" του Άγγελου Βλάχου (1994)• "Η Βεγγέρα" του Ηλία Καπετανάκη (1995)• "Τα Επτά Θηρία και ο Καραγκιόζης" του Μάρκου Ξάνθου (1996)• "Βάτραχοι" του Αριστοφάνη (μετ.Θρ. Σταύρου) (1997)• "Οιδίποδας Τύραννος" του Σοφοκλή (μετ. Τάσου Ρούσσου) (1999)• "Άλκηστη" του Ευριπίδη (μετ. Τάσου Ρούσσου) (2000)• "Κύκλωπας" του Ευριπίδη (μετ. Τάσου Ρούσου) (2002)• "Παντρολογήματα" του Νικολάι Γκόγκολ (2004)• "Βατραχομυομαχία" Αγνώστου Ποιητή (2006)• "Εν Μέσω του Σαλώνος" αποσπάσματα από έργα του Μποστ. (2006)• "Πέρσες" του Αισχύλου (μετ. Κώστα Τοπούζη) (2007)• " Η Βεγγέρα" του Ηλία Καπετανάκη (2008)• "Αντιγόνη" του Σοφοκλή (μετ. Κ.Χ. Μύρη) (2008) [Θεατρική Ανάγνωση]• "Ο Επιθεωρητής" του Νικολάι Γκόγκολ (2009), "Επτά επί Θήβας" του Αισχύλου (μετ. Κ.Τοπούζη) (2009) [Θεατρική Ανάγνωση],"Σπαράγματα  Έρωτα"αποσπάσματα από επτά τραγωδίες(2010).Το 1995 έλαβε μέρος στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Αγώνες Θεάτρου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και του Θεάτρου Τέχνης και απέσπασε το Α' Βραβείο-Καρόλου Κουν για τη "Βεγγέρα" του Η. Καπετανάκη.
Το 1996 έλαβε μέρος στους ίδιο
Το 2002 έλαβε μέρος στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Αγώνες του Υπουργείου Παιδείας και απέσπασε το 2ο Βραβείο για τον "Κύκλωπα" του Ευριπίδη.
Από το 2005 η Θεατρική Ομάδα συμμετέχει σε Προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Grundtvig II με εταίρους από την Αυστρία, Μάλτα, Φινλανδία και Λεττονία.Στα πλαίσια του Προγράμματος "Europe on Stage" με τη συμμετοχή και των αντίστοιχων ομάδων από την Αυστρία και την Μάλτα, η Ομάδα διοργάνωσε παράσταση με θέμα το Πάρκο Κεραιών του Χορτιάτη,με την τεχνική του Forum Theatre (σκηνοθέτησε η Abigail Williams από τη Μάλτα). Η παράσταση πραγματοποιήθηκε την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου 2009 στο Χορτιάτη.Η σκηνοθέτης 
Λίλια  Χρ.  Λύτρα
    -2η

Μ.Α.Σ. ΝΕΑ ΓΕΝΕΑ ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙΟΥ
Ομάδας Βόλλεϋ Γυναικών
Η Νέα Γενεά ιδρύθηκε το 1926 ως ομάδα ποδοσφαίρου και στα 80 χρόνια της ιστορίας της έχει συνδέσει το όνομά της με το Ασβεστοχώρι. Η δημιουργία της ομάδας βόλλεϋ γυναικών ξεκίνησε το 1983 και η άνοδος στη Β' Εθνική Κατηγορία, το 1992, ήταν η επιβράβευση των πρώτων προσπαθειών. Από το 1996 η λειτουργία του Δημοτικού Γυμναστηρίου άνοιξε νέους δρόμους για το τμήμα βόλλεϋ. Η Νέα Γενεά κατάφερε να δημιουργήσει ένα πυρήνα με αθλήτριες από την περιοχή του Δήμου Χορτιάτη και αυτές αποτελούν πλέον τη βάση της νέας ομάδας, που τα τελευταία χρόνια κάνει όλο και πιο αισθητή την παρουσία της στο βόλλεϋ της Θεσσαλονίκης και διαφημίζει με τον καλύτερο τρόπο το Ασβεστοχώρι σε όλη την Ελλάδα.Η επόμενη πενταετία ήλθε να επιβραβεύσει τις προσπάθειες όλων, με αποκορύφωμα την κατάκτηση της δεύτερης θέσης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα του 2001 από την ομάδα των παγκορασίδων και την επάνοδο της ομάδας γυναικών στη Β' Εθνική Κατηγορία. Μετά ήλθε η κατάκτηση δύο συνεχόμενων πρωταθλημάτων στις κορασίδες, το 2002 και 2003 και άλλων δύο στις νεάνιδες το 2004 και 2005. Τα πρωταθλήματα αυτή συνοδεύτηκαν από ισάριθμες συμμετοχές σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα, όπου η Νέα Γενεά κατέλαβε δύο φορές την τέταρτη θέση στην Ελλάδα (2003, 2004). Τέλος, τον Μάιο του 2006, ήρθε η πολυπόθητη άνοδος στην Α2 Γυναικών, με την παράλληλη κατάκτηση του πρωταθλήματος της Β' Εθνικής Κατηγορίας.
Σε οργανωτικό επίπεδο, η Νεά Γενεά ανέλαβε, σε συνεργασία με τον Δήμο Χορτιάτη, την διοργάνωση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Κορασίδων 2003 και του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Νεανίδων 2004, αλλά το αποκορύφωμα ήταν η επίσκεψη της Εθνικής Ομάδας Γυναικών, το καλοκαίρι του 2003, που έδωσε στο Ασβεστοχώρι φιλικό αγώνα με την εθνική ομάδα της Σλοβακίας. Και στις τρεις αυτές διοργανώσεις, ο κόσμος του Δήμου Χορτιάτη γέμισε ασφυκτικά το κλειστό γυμναστήριο και απέσπασε τα κολακευτικότερα σχόλια από όλους για την παρουσία του.Αναμφισβήτητα, το μεγαλύτερο μερίδιο στις επιτυχίες που έχει να επιδείξει ο σύλλογος έχει ο αρχιπροπονητής της ομάδας Τάσος Πιπερίδης, ένας από τους κορυφαίους δασκάλους του βόλεϊ στη Βόρεια Ελλάδα, που βρίσκεται στη Νέα Γενεά εδώ και εννέα χρόνια. Σε αυτόν ανήκουν όλες οι βασικές επιλογές που αφορούν το σχεδιασμό και τη λειτουργία της ομάδας βόλεϊ. Η παρουσία του στον πάγκο, μαζί με το έργο τουΔημήρη Γαϊδατζή και της Πέτρας Καρακώστα στα αγωνιστικά τμήματα υποδομής, η προσπάθεια των αθλητριών και η συμπαράσταση των γονέων, είναι οι καλύτερες εγγυήσεις  για την πορεία της Νέας Γενεάς  στον 21ο αιώνα.
Η ομάδα γυναικών του 2006, που κατέκτησε τον τίτλο στην Β' Εθνική και την άνοδο στην Α2.Η ομάδα παγκορασίδων, Δευτεραθλήτρια Ελλάδος το 2001

-3η
ΧΑΝ  Ασβεστοχωρίου
Η ΧΑΝ στο Ασβεστοχώρι είναι..
 ...παιχνίδι, γυμναστική, μουσική, ζωγραφική, Είναι « παρεούλα », Tae Kwon Do.
Η ΧΑΝ στο Ασβεστοχώρι είναι...διασκέδαση και δημιουργία, αυτογνωσία και αυτοπειθαρχία, ομαδικότητα και υπευθυνότητα.
Είναι προγράμματα για νέους και παιδιά, αλλά και για ενήλικες απαντώντας στις  ανάγκες πολλών ανθρώπων.
Με παρουσία 20 χρόνων στην περιοχή έχει βοηθήσει εκατοντάδες μέλη να καταλάβουν και να αξιολογήσουν τις δυνατότητες τους να αποκτήσουν καινούργιες δεξιότητες και να εμπλουτίσουν τη ζωή τους.
Είναι μια παράδοση που κτίζεται πάνω στον άνθρωπο και στην οικογένεια.
Είναι εκεί  όπου η ΦΙΛΙΑ γίνεται ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ και οι ΑΞΙΕΣ είναι ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ.
Ιστορία
Το παράρτημα ιδρύθηκε στο Ασβεστοχώρι τον Δεκέμβριο του 1989, όταν μια ομάδα εθελοντών, μαζί με όλο το Κοινοτικό Συμβούλιο κάλεσαν στην ΧΑΝ Θεσσαλονίκης να προσφέρει την γνώση και την εμπειρία της για τα παιδιά και τους νέους της περιοχής. Ξεκίνησε με 5 προγράμματα άθλησης σ’ ένα μικρό γυμναστήριο, μια αίθουσα «στέκι» για παιχνίδι και δανειστική βιβλιοθήκη. Το 1996 επεκτάθηκε σε δεύτερο ενοικιαζόμενο κτίριο με νέες δραστηριότητες. Σήμερα προσφέρονται 27 διαφορετικά προγράμματα άθλησης, εκπαίδευσης, πολιτισμού και κοινωνικής προσφοράς για όλες τις ηλικίες.
Εγκαταστάσεις
Στεγάζεται σε δυο διαφορετικά ενοικιαζόμενα κτίρια. Το αρχικό κτίριο βρίσκεται στην οδό Μακεδονομάχων 27 και περιλαμβάνει στους δύο ορόφους συνολικού εμβαδού 175 τ. μ.
Γυμναστήριο 85 τ. μ.,  με ξύλινο δάπεδο, καθρέφτες, μπάρες, πολύζυγο, στρώματα, κρεβάτι και όργανα Pilates.
Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με τραπέζι πινγκ πονγκ, σαλόνι υποδοχής για γονείς, το γραφείο πληροφοριών και με κατάλληλη διαμόρφωση φιλοξενία παιδικών πάρτυ και επίσημες εκδηλώσεις του παραρτήματος.
Τα δεύτερο κτίριο, το οποίο απέχει 50 μέτρα από το αρχικό, έχει εμβαδόν 260 τ. μ σε τρείς ορόφους. Το κτίριο αυτό περιλαμβάνει:
Κλειστό γυμναστήριο 55 τ. μ., με δάπεδο στρωμάτων που εξυπηρετεί τα τμήματα Tae kwon do, ρυθμικής.  
Αίθουσα  30 τ.μ. με κατάλληλο εξοπλισμό για τα τμήματα ζωγραφικής παιδιών, των τμημάτων μουσικής προπαιδείας και θεωρίας μουσικής.
Αίθουσα μουσικής για τα τμήματα εκμάθησης πιάνου, φλογέρας και φλάουτου
Αίθουσα μουσικής για τα τμήματα κλασικής, ακουστικής και ηλεκτρικής κιθάρας
Αίθουσα μουσικής για τα τμήματα εκμάθησης βιολιού, αρμονίου και μπουζουκιού
Αίθουσα εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών με σύγχρονο εξοπλισμό.
Διοίκηση  Λειτουργία
Το παράρτημα της ΧΑΝΘ στο Ασβεστοχώρι υποστηρίζεται διοικητικά και οικονομικά από την ΧΑΝ Θεσσαλονίκης και διοικείται από επιτροπή εθελοντών στην οποία μπορεί να συμμετέχει όποιος κάτοικος της περιοχής επιθυμεί να προσφέρει στη ΧΑΝ, με πρόεδρο και αντιπρόεδρο μέλη του Δ. Σ. της Οργάνωσης.
Λειτουργεί  τις πρωινές ώρες κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο
από τις 9:00 έως και 13:00 και τις απογευματινές καθημερινά εκτός Κυριακής από τις 16:00 έως και 22:15
Το χειμερινό πρόγραμμα αρχίζει τον Σεπτέμβριο και τελειώνει τον Ιούνιο. Οι εγγραφές γίνονται καθ΄ όλη  τη διάρκεια της περιόδου ανάλογα με την πληρότητα των τμημάτων.
Με την έναρξη της περιόδου, λειτουργούν, ανοιχτά δοκιμαστικά τμήματα, διάρκειας 15 ημερών, όπου τα ενδιαφερόμενα μέλη δοκιμάζουν τα τμήματα ΔΩΡΕΑΝ.
Από τις 15 Ιουνίου έως τις 31 Ιουλίου λειτουργεί η Θερινή απασχόληση.
Το πρόγραμμα αφορά παιδιά ηλικίας από 4 χρονών έως 12 χρονών.


-4η
Δημοτική Φιλαρμονική Μπάντα του Δήμου Χορτιάτη
(ΔΗΜΟΤΙΚΗ   ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ  -  ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΟΡΤΙΑΤΗ)   Ιδρύθηκε το 2009 και προσφέρει δωρεάν μουσική παιδεία στους νέους και στις νέες του Δήμου Χορτιάτη.  Σήμερα, η Φιλαρμονική του Δήμου Χορτιάτη αριθμεί πάνω από τριάντα μέλη, στην συντριπτική πλειοψηφία νέα σε ηλικία.  Σκοπός της είναι να κάνει γνωστή την ευρωπαϊκή μουσική στις ευρύτερες λαϊκές μάζες με διασκευές για πνευστά όργανα, έργων κλασσικής ποικίλα μουσικά προγράμματα.  Λειτουργούν Μουσικά Εργαστήρια  στα Δημοτικά Διαμερίσματα: Ασβεστοχωρίου, Χορτιάτη και Φιλύρου, όπου πραγματοποιούνται μουσικά μαθήματα..  Υπάρχει φυτώριο σχετικά μικρών παιδιών (από 6 έως 106 ετών), που είναι μαθητές των Μουσικών Εργαστηρίων, τα οποία θα προετοιμάζονται με διδασκαλία μερικών χρόνων στο όργανο της φλογέρας και της θεωρίας της μουσικής και αφού φυσικά αναπτυχθούν σωματικά και προοδεύσουν εκπαιδευτικά, να ασχοληθούν  με το όργανο της Μπάντας που τους αρμόζει καλύτερα.Βασικές αρχές δημιουργίας Δημοτικής Μπάντας-Ορχήστρας:
Η Φιλαρμονική Ορχήστρα χωρίζεται
στη Μπάντα  Παρελάσεως  και στην Συμφωνική Μπάντα.
      α) Η Μπάντα Παρελάσεως χρησιμοποιείται για εμβατήρια,
για εθνικές εορτές και παρελάσεις.
      β) Η Φιλαρμονική Μπάντα εκτός από τη δεδομένη βοήθεια 
και συμπαράσταση του Δήμου, θα στηρίζετε στο Βασικό έμψυχο
υλικό που θα  την αποτελεί και είναι κυρίως μαθητές-νέοι, κάτοικοι
 του Δήμου Χορτιάτη, μαθητές Ωδείου και άλλων περιοχών.
Στο ρεπερτότιο  της περιλαμβάνετε έργα των: J.Straus, J.Offenbach,
J. Bizet, G.F.Handel, Nino Rota, T.Albinoni, E.Elgar, Tchaikovsky,
P Mascagni, D.Shostakovich, και πολλών άλλων.
            Την ορχήστρα διδάσκει και διευθύνει:
             ο μαέστρος Μιχάλης Κζούνιας.

Η πολιτική ανάπτυξη του Δήμου βοηθάει τους νέους στο να γνωρίσει και να δημιουργήσει πολιτιστικές προσωπικότητες και να ανακαλύψει τις αξίεςκαι την ηθική. Ο Δήμος  πρέπει να ωθήσει τους μικρούς πολίτες του να οδεύουν σε πολιτιστικά μονοπάτια.»       
                                ....απόσπασμα από την έναρξη λειτουργίας της Δ.Ε.Π.Α.
-5η
ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΑ
ποικιλία: Ασβεστοχωρίου
(μία από τις έξι(6) Ελληνικές ποικιλίες)
αποσπάσματα από το βιβλίο 
"τα φρούτα του κήπου μας"
από την σειρά
 " Ο ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ"  
 του  ROY GENDERS

Ίδρυμα  Υποτροφιών
Απόρων  Νέων  και  Νεανίδων
Πηνελόπης Κατσέα - Σπάνδου
Φορέας: Ίδρυμα Υποτροφιών Απόρων Νέων και Νεανίδων Πηνελόπης Κατσέα - Σπάνδου
Παροχές-Δικαιούχοι: 10 υποτροφίες συνολικής αξίας 40.000 ευρώ
Ειδικότερα: 5 υποτροφίες αξίας 4.000 ευρώ η κάθε μία, δηλαδή συνολικής αξίας 20.000 ευρώ
θα χορηγηθούν για μόρφωση Μέσης Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (ΤΕΕ, ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ) κάθε ειδικότητας
και 5 υποτροφίες αξίας 4.000 ευρώ η κάθε μία, δηλαδή συνολικής αξίας 20.000 ευρώ
θα χορηγηθούν για Πανεπιστημιακή μόρφωση σε θετικές επιστήμες και εικαστικές τέχνες σε
εξαιρετικές όμως περιπτώσεις ιδιαιτέρας επίδοσης και σε άλλες επιστήμες
και ειδικότερα 2 σε φοιτητές Α.Ε.Ι., 2 σε Μεταπτυχιακούς φοιτητές
και 1 σε υποψήφιο διδάκτορα, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.
Προϋποθέσεις υποψηφίων:
- Να είναι ελληνικής ιθαγένειας και ηλικίας μέχρι και 36 ετών
- Να κατάγονται από το Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης
- Να προέρχονται αποδεδειγμένα από φτωχές οικογένειες
- Να διακρίνονται για την επίδοσή τους στα γράμματα
Πρόεδρος του Ιδρύματος
Νικόλαος ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΤΗΛ.2310-359400,6932248105


ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
ΙΔΡΥΤΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: Παντελής Θεοφ.ΤΕΡΕΖΑΚΗΣ
Ιούνιος 2010         8η
 " ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΙΠΠΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙΟΥ
       " ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ "
Έτος Ιδρύσεως: 2008
Μέλη: 22
ΔυναμικόΆλογα: 60

Επίσημες Εκδηλώσεις: 3
Α) 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ - 
   Περιφορά Εικόνος Του Πολιούχου και Προστάτη του Συλλόγου ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Β) 19 ΙΟΥΛΙΟΥ & 20 ΙΟΥΛΙΟΥ - 
 Συνοδία της Εικόνος του ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ

Γ) 19 ΙΟΥΛΙΟΥ - 
 Ετήσιος Χορός


Το Πρώτο Δ.Σ.

α) ΒΛΑΧΑΒΑΣ Κων/νος του Αποστόλου - Πρόεδρος

β) ΑΡΓΑΛΑΒΙΝΗΣ Νικόλαος του Δημητρίου - Αντιπρόεδρος

γ) ΓΕΡΑΝΗΣ Στυλιανός του Αναστασίου - Γραμματέας

δ) ΠΑΛΙΑΧΑΝΗΣ Σταύρος του Δημητρίου - Ταμίας

ε) ΚΕΡΑΣΙΔΗΣ Παναγιώτης -ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΟΡΤΙΑΤΗ
Έτος ιδρύσεως 1994
e-mail:polisilginasvestoxoriou@yahoo.gr

-10η

ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ-ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙΟΥ
(Έτος ιδρύσεως: 1988)
αποτελείται 
από οκτώ (8) χορευτικά τμήματα

Πάζλ φωτογραφιών προς ΤΙΜΗ και ΜΝΗΜΗ 
του πρόωρα χαμένου συμπολίτη μας 
και Δασκάλου Χορού τών Τμημάτων του 
Μουσικοχορευτικού-Λαογραφικού Συλλόγου Ασβεστοχωρίου
Γεωργίου Ι. ΛΑΜΠΡΟΓΙΩΤΑ
από την Κρύα Βρύση Ελασσώνας.
(το έργο του συνεχίζει η σύζυγός του 
Ευαγγελία(Έυη)  ΣΤΑΜΠΟΥΛΗ-ΛΑΜΠΡΟΓΙΩΤΑ)

-11η-

ΤΙΜΙΟΣ   ΣΤΑΥΡΟΣ
Μετά τον Θάνατο του Ιησού Χριστού ο Σταυρός του μαζί με αυτούς των ληστών είχαν ριχτεί σε έναν λάκκο. 
Η ανεύρεση και ύψωσή του έγινε από Θαύμα όταν η Αγία Ελένη η Ισαπόστολος πήγε να προσκυνήσει τους Αγίους Τόπους.
Σύμφωνα με τα όσα λέγονται η Αγία Ελένη βρέθηκε σε μιά τοποθεσία 
όπου φύτρωνε κάθε χρόνο βασιλικός. Εκεί έγινε σεισμός και το έδαφος
 σκίστηκε στα δύο. Σε λίγη ώρα βρέθηκαν τρείς σταυροί. 
Για να διαπιστώσουν ποιός από αυτούς ήταν του ΧΡΙΣΤΟΥ πήγαν σε μια ετοιμοθάνατη γυναίκα σκεπτόμενοι ότι ο πραγματικός Τίμιος Σταυρός θα την γιάτρευε άν τον έβαζαν πάνω της. 
Έτσι και έγινε. Μετά την εύρεση του Σταυρού η Αγία Ελένη έχτισε στον Γολγοθά τον Ναό της Αναστάσεως, τον Ναό της Γεννήσεως στο Σπήλαιο της Βηθλεέμ και τον Ναό του Όρους των Ελαιών. 
 Όταν ο Πατριάρχης Μακάριος έστησε τον Τίμιο Σταυρό για Προσκύνηση, στο Ναό του Πατριαρχείου, ήταν η 14 Σεπτεμβρίου του 326 και γι΄ αυτό καθιερώθηκε από τότε να εορτάζεται το γεγονός της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού από την Εκκλησία την ημέρα αυτή. 
 Σήμερα το μεγαλύτερο τεμάχιο του Τιμίου Σταυρού διασώζεται στο Άγιον Όρος, στην Ιερά Μονή Ξηροποτάμου.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΡΙΣΥΝΘΕΤΟΥ ΞΥΛΟΥ
Μετά την καταστροφή των Σοδόμων και της Γομμόρας οι κόρες του Λώτ, (που κληρονόμησαν από τη διεφθαρμένη εκείνη κοινωνία σκέψεις, επιθυμίες και διαθέσεις) αφού πρώτα τον μέθυσαν, κοιμήθηκαν με τον πατέρα τους και γέννησαν δύο αγόρια  τον Μωάβ και τον Αμάν. Ο Λώτ όταν συνήλθε (και κατάλαβε το φοβερό αμάρτημα της αιμομιξίας) πήγε στον Αβραάμ, του αφηγήθηκε τι είχε γίνει και αυτός του έδωσε τρία ραβδιά που του είχαν χαρίσει οι τρείς άγγελοι, τους οποίους φιλοξένησε. Του είπε να τα ποτίζει με νερό από τον Ιορδάνη ποταμό  και πως αν ανθίσουν, τότε θα τον έχει συγχωρήσει ο Θεός.Αν κατά τη διαδρομή έβρισκε κάποιον που θα του ζητούσε νερό, να του δώσει και το υπόλοιπο να το χύσει. Μετά από πολλά χρόνια τα ραβδιά άνθισαν ως πεύκο,κέδρος και κυπαρίσσι σε ένα δένδρο. Το τρισύνθετο δένδρο υπήρχε σκέψη να χρησιμοποιηθεί στο Ναό του Σολομώντα, όμως λόγω των αυξομειώσεων του μήκους του κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο ( οι εργάτες το έκοβαν στις διαστάσεις που ήθελαν και το ανέβαζαν στη στέγη, το έβρισκαν κοντύτερο, όταν το κατέβαζαν και το μετρούσαν το έβρισκαν ακριβώς στα μέτρα που ήθελαν). Θεωρήθηκε "καταραμένο ξύλο" και ο Σολομώντας έδωσε εντολή να τοποθετηθεί στην κεντρική είσοδο, ώστε όλοι όσοι έμπαιναν στο Ναό να το πατούν και να το ατιμάζουν.  Αυτό χρησιμοποιήθηκε αργότερα για να σταυρώσουν το Χριστό θέλοντας να κάνουν ποιό επώδυνο το μαρτύριο του Κυρίου. Αυτό το "καταραμένο ξύλο" τελικά έγινε "το Ξύλο της ζωής" όπου ο Κύριος έχυσε το αίμα Του και κατάργησε το θάνατο.
-12η -

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ
 (ΦΟΡΕΣΙΑ)
ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙΟΥ
 - 13 -

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  ΥΜΝΟΣ


                                                           
 Αρχαίο πνεύμα αθάνατο,
 αγνέ πατέρα
 του ωραίου, του μεγάλου και τ΄ αληθινού,
 κατέβα, φανερώσου κι άστραψ΄ εδώ πέρα                                                            στη δόξα της δικής σου γης και τ΄ ουρανού.                                                            Στο δρόμο και στο πάλεμα και στο λιθάρι,                                                            στων ευγενών Αγώνων λάμψε την ορμή,                                                            και με τ΄ αμάραντο στεφάνωσε κλωνάρι                                                            και σιδερένιο πλάσε κι άξιο  το κορμί.                                                            Κάμποι, βουνά και πέλαγα φεύγουν μαζί σου                                                            σαν ένας λευκοπόρφυρος μέγας ναός,                                                            και τρέχει στο ναό εδώ προσκυνητής σου,                                                            Αρχαίο Πνεύμ΄ αθάνατο, κάθε  λαός.
   
                                                                                                                  (1895) 

    Το παραπάνω ποίημα έγραψε ο Κωστής Παλαμάς (1859-1943) και μελοποιήθηκε από το μουσικοσυνθέτη Σπύρο Σαμαρά (1863-1918)  για την τελετή έναρξης της πρώτης Ολυμπιάδας στην Αθήνα το 1896.
Η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων οφείλεται, κυρίως στο Γάλλο φιλέλληνα Βαρώνο Πιέρ ντε Κουμπερτέν (1863-1937) ο οποίος διετέλεσε Πρόεδρος την ΔΟΕ (1900-1925). Αρχικά διετέλεσε Γραμματέας της ίδιας Επιτροπής ενώ πρόεδρος ήταν ο Έλληνας Λογοτέχνης Δημήτριος Βικέλας (1835-1908). Απ΄ την Ολυμπιάδα του Ελσίνκι, το 1952, με απόφαση της ΔΟΕ είναι ο επίσημος ύμνος των Ολυμπιακών Αγώνων και ακούγεται από χορωδία, στα Ελληνικά, κατά την έναρξη των Αγώνων