Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

ΑΥΡΙΟ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 18 ΕΤΩΝ - 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 ΕΑΡΙΝΗ ΙΣΗΜΕΡΙΑ

ΑΥΡΙΟ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 18 ΕΤΩΝ!

Την πιο μεγάλη και λαμπερή πανσέληνο των τελευταίων 18 χρόνων θα απολαύσουμε αύριο 19 Μαρτίου 2011 καθώς το φεγγάρι θα βρεθεί πιο κοντά στη Γη από κάθε άλλη φορά μετά την... 8η Μαρτίου του 1993, σε απόσταση 356.580 χιλιομέτρων.
Το 1993 η απόσταση του δορυφόρου από τη Γη ήταν τα 356.530 χιλιόμετρα.
Η Σελήνη αύριο το βράδυ μπορεί να φαίνεται μέχρι 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη σε σχέση με μια κοινή πανσέληνο.
Το αυριανό φαινόμενο δηλαδή το σημείο της κοντινότερης προσέγγισης Γης - Σελήνης ονομάζεται ΠΕΡΙΓΕΙΟ (κοντά στην πανσέληνο),
 ενώ το πιο μακρινό σημείο της Σελήνης από τη Γη ονομάζεται ΑΠΟΓΕΙΟ και τότε το φεγγάρι βρίσκεται σε απόσταση από τον πλανήτη μας περίπου 406.500 χλμ.
Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, η Σελήνη δεν περιφέρεται σε κυκλική αλλά σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τη Γη, γι' αυτό η απόστασή της από τον πλανήτη μας αυξομειώνεται.
Αύριο λοιπόν το φεγγάρι θα φαίνεται πελώριο κυρίως όταν βρίσκεται κοντά στον ορίζοντα του οπτικού πεδίου του παρατηρητή.
Όπως και να έχει η πανσέληνος της 19ης Μαρτίου θα είναι εντυπωσιακή, αν ο ουρανός δεν έχει σύννεφα, και αυτή θα είναι στην κορύφωσή της στις 20:10 το βράδυ,ενώ η ανατολή της θα λάβει χώρα στις 18:34 και η δύση της στις 05:52 την αυγή.
(Αποσπάσματα από το "fimotro")
21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 
- ΕΑΡΙΝΗ ΙΣΗΜΕΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΚΡΑΤΗ ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΓΗΣ



Celestial Sphere.PNG           



















Ισημερία είναι το ημερονύκτιο κατά το οποίο έχουν ίση διάρκεια η μέρα και η νύχτα. Είναι διαρκές φαινόμενο στον ισημερινό της Γης (Εύκρατη Ζώνη) και συμβαίνει δύο φορές το χρόνο για όλες τις άλλες περιοχές. Την πρώτη φορά στις 21 Μαρτίου, οπότε έχουμε την εαρινή ισημερία και ο Ήλιος βρίσκεται στο εαρινό ισημερινό σημείο. Τη δεύτερη φορά, στις 23 Σεπτεμβρίου, οπότε έχουμε τη φθινοπωρινή ισημερία και ο Ήλιος βρίσκεται στο φθινοπωρινό ισημερινό σημείο.
Τα σημεία γ και γ΄ είναι τα σημεία όπου ο ουράνιος ισημερινός τέμνει την εκλειπτική. Το σημείο γ είναι η αφετηρία για τη μέτρηση της ορθής αναφοράς ενός ουράνιου αντικειμένου.
Οι ονομασίες εαρινή και φθινοπωρινή ισημερία αφορούν την εύκρατη ζώνη του βόρειου ημισφαιρίου καθώς στις αντίστοιχες ημερομηνίες στο νότιο ημισφαίριο υπάρχουν οι αντίθετες εποχές, ενώ στις δύο πολικές και την τροπική ζώνη δεν υπάρχει αυτή η διαφοροποίηση εποχών.
Στην αστρονομία ισημερία καλείται η αστρική ημέρα κατά την οποία το κέντρο του ηλιακού δίσκου βρίσκεται ίσο χρονικό διάστημα πάνω και κάτω από τονορίζοντα, διαγράφει δηλαδή ίσα τόξα (ημερήσιο και νυκτερινό), και κατά τη διάρκεια της οποίας οι ακτίνες του ηλίου πέφτουν με γωνία 90 μοιρών (κάθετα) στονισημερινό, παρουσιάζοντας έτσι μηδενική απόκλιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.