Το Διεθνές Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών του δήμου Εχεδώρου πραγματοποιείται από τις 25 έως τις 29 Αυγούστου.
Επτακόσιοι μουσικοί που προέρχονται από έξι χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, δίνουν ένα δυναμικά… μελωδικό «παρών» στη φετινή -13η στη σειρά- διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών του δήμου Εχεδώρου. Το ραντεβού έχει οριστεί, όπως κάθε χρονιά, για τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου, από 25 έως 29 Αυγούστου, αποχαιρετώντας το καλοκαίρι με πλούσιο ήχο και νεανικό σφυγμό.
Το Φεστιβάλ συνδέεται με θέματα που συγκεντρώνουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτόν τη σύνδεση της τέχνης με κοινωνικά ζητήματα, αλλά και την ανάγκη για ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και δράση.
Συγκεκριμένα, η φετινή διοργάνωση συνδέεται με το περιβάλλον, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και την αντίθεση στα μεταλλαγμένα προϊόντα. Οι υπεύθυνοι και διοργανωτές του Φεστιβάλ ενώνουν τις δυνάμεις τους με την περιβαλλοντική μη κυβερνητική οργάνωση Greenpeace, με στόχο την αφύπνιση της οικολογικής συνείδησης, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση στο σπουδαίο και τόσο… καταπονημένο ζήτημα του περιβάλλοντός μας. Ετσι, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν δράσεις και ενημερωτικές εκδηλώσεις στο χώρο των εμφανίσεων των ορχηστρών, «δένοντας» με ιδανικό τρόπο την τέχνη με την κοινωνική δράση.
Οι ορχήστρες
Στο πρόγραμμα της εκδήλωσης βρίσκουμε πολυπληθή μουσικά σχήματα, με παράδοση στο μουσικό χώρο, που έρχονται στο καθιερωμένο ραντεβού στη Σίνδο, προσφέροντας την ευκαιρία στο μουσικόφιλο, αν και όχι απαραιτήτως ειδικό, κοινό να γνωρίσει τη δική τους μουσική παράδοση και να «ταξιδέψει» μαζί τους, με «όχημα» τις νότες. Οι διοργανωτές, άλλωστε, επενδύουν σε αυτήν την ενδιαφέρουσα καλλιτεχνική συνάντηση, απ’ όπου προκύπτουν νέες ιδέες και προτάσεις συνεργασίας.
Οι ορχήστρες που εκπροσωπούν την Ελλάδα είναι η Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης, οι Φιλαρμονικές Ορχήστρες Δήμων Καλαμαριάς - Αμπελοκήπων, η Ορχήστρα Νέων Σίνδου, η Φιλαρμονική Δήμου Βέροιας και η Ορχήστρα «Magic Brass» από τη Λαμία. Ακόμη, η Ορχήστρα Πνευστών του μουσικού ινστιτούτου «Canoviano» έρχεται από την Ιταλία, η Ορχήστρα Πνευστών του δήμου De Lleida από την Ισπανία, η Νεανική Ορχήστρα Πνευστών του Lovech από τη Βουλγαρία, η Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα Πνευστών «Totkomlos» από την Ουγγαρία και τέλος η Νεανική Ορχήστρα Πνευστών «Σουκόβολα» από την Πολωνία.
Σεμινάριο
Στο πλαίσιο του προγράμματος του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 28 - 29 Αυγούστου σεμινάριο στο συνεδριακό κέντρο της Σίνδου με θέματα τις συνθέσεις για ορχήστρα πνευστών και είδη εμβατηρίων και την αναπνοή στους μουσικούς πνευστών. Η έναρξη των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25 Αυγούστου, στις 21.00, στο αύλειο χώρο του Κέντρου Πολιτισμού Σίνδου, με την καθιερωμένη φαντασμαγορική τελετή έναρξης, σε σκηνοθεσία Ρίτας Πουταχίδου.
ΧΑΪΔΩ ΣΚΑΝΔΥΛΑ